- Een grotere groep jongeren die zelfstandig wil gaan woning, mikt op een koopwoning.
- Door de krapte op de huizenmarkt is het echter allesbehalve eenvoudig om een koophuis te bemachtigen, blijkt uit cijfers van het CBS.
- Veel hangt af van waar je woont en wat voor woning je zoekt.
- Lees ook: Nederland zit in top van Europa bij aandeel inkomen dat opgaat aan woonlasten.
Jongeren die nog thuis wonen en graag zelfstandig willen wonen, hebben behoorlijk veel moeite om een eigen woning te vinden.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Zo wist slechts 45 procent van de jongeren met een verhuiswens tussen 2021 en 2023 het ouderlijk huis te verlaten, een daling van zes procentpunt ten opzichte van jongeren tussen 2015 en 2017.
Het CBS ondervroeg jongeren tussen de 18 en 35 jaar over of het hen was gelukt hun verhuiswens te realiseren. Steeds minder jongeren weten dus hun ouderlijk huis te verlaten.
Jongeren willen vaker meteen koopwoning, als ze zelfstandig gaan wonen
Dit heeft mogelijk te maken heeft met het feit dat steeds meer thuiswonende jongeren gelijk een koopwoning willen: van zo’n 33 procent tussen 2015 en 2017 naar 46 procent in 2021.
Het aantal thuiswonende jongeren dat echter binnen twee jaar een koopwoning weet te vinden is echter gelijk gebleven tussen 2015 en 2023: 29 procent.
De groep thuiswonende jongeren die uit huis wil vanwege werk of studie, verhuist eerder dan degenen die gewoon geen zin meer hebben om bij hun ouders te wonen, wat volgens het CBS mogelijk komt doordat studie of werk daadwerkelijk iemand dwingen om te verhuizen.
Wie gaat samenwonen weet ook vaak sneller het ouderlijk huis te verlaten, mogelijk omdat men twee salarissen naast elkaar kan leggen, waardoor de kansen om een zelfstandige woning te vinden groter worden.
Wie een gedeelde woning, zoals een kamer in een studentenflat, zoekt, lukt het sowieso sneller om uit huis te gaan, dan wie gelijk een eengezinswoning of appartement wil. En ook logisch, maar wel een feit: wie een eigen inkomen heeft uit werk, weet het ouderlijk huis sneller te verlaten dan jongeren zonder werk of uitkering. Verder opvallend: jonge vrouwen lukt het vaker om zelfstandig te gaan wonen dan mannen.
Daarnaast hangt het realiseren van je verhuiswens ook af van waar je woont of wil gaan wonen. Wie in de Randstad woont en het huis uit wil, lukt dat minder vaak dan jongeren buiten de Randstad. In grensregio’s is verhuizen relatief nog gemakkelijker dan voor jongeren in centrale provincies.